bioi.

Share
KASA

KASA

A house as a built dichotomy. The KASA Project realizes a new home designed and built for a young couple and their growing family. Spanning a double-lot in Calgary's Mount Pleasant community, the home's unique shape is a direct reflection of the inherent contrasting relationship of public and private spaces.

Clad in black masonry, the ground floor base is heavily punctuated with large glazed openings. The traditional kitchen, dining room, and living room have been combined into a larger expansive living space that opens to both the front street and rear garden. A central hall connects the front and rear entries of the home into a singular space containing ample sotrage and a cantilevered central stair. The upper volume, clad in cedar houses the private spaces and sleeping quarters for the family. Where the main floor is designed to incorporate 'horizontal' connections with the rear garden and context, the upper volume is designed vertically, as the asymeetrically pitched roof has been carved out to created extruded lightwells and tall 16' vaulted ceilings.

Designed to integrate into an existing contextual neighbourhood, and to maximize natural lighting and exterior amenity - the KASA project suggests a more considered approach to rebuilding Calgary's inner city communities.

Info