Loader Logo

A house as a built dichotomy.
The KASA Project realizes a new home designed and built for a young couple and their growing family. Spanning a double wide parcel in Calgary's Mount Pleasant community, the home's unique shape is a direct reflection of the inherent contrasting relationship of interal public and private spaces.

Clad in black masonry, the ground floor base is heavily punctuated with large openings. The traditional kitchen, dining room, and living room spaces have been combined into a larger expansive living space that opens to both the front street and the south garden. A central hall connects the front and rear entries of the home into a singular space containing ample storage and a cantilevered central stair. The upper volume, clad in cedar shake, contains the private spaces and sleeping quarters for a growing family. Where the main floor is designed to incorporate 'horizontal' connections with the rear garden and context, the upper volume is designed vertically, as the asymetrically pitched roof has been carved out to created large extruded lightwells and tall 16 foot vaulted ceilings.

Designed to integrate into an existing contextual neighbourhood, and to maximize natural lighting and exterior amenity - the KASA project suggests a more considered approach to rebuilding Calgary's inner city communities.